Ga naar de inhoud

Wat zijn de gronden om een testament aan te vechten?

testament-aanvechten

Je kunt een testament niet aanvechten of betwisten alleen omdat de voorwaarden je niet bevallen.Er zijn verschillende redenen om een testament aan te vechten, en het kan erg moeilijk zijn om elk van die redenen te bewijzen. Dat vertaalt zich in veel gevallen in hoge kosten, van advocaat- en expertisekosten tot gerechtskosten. Maar als een van deze redenen voor een betwisting wel bestaat, kan een testament ongeldig gemaakt worden.

Het is gemakkelijk aan te nemen dat een testament dat in het kantoor van een notaris wordt opgemaakt, met de juiste wettelijke formaliteiten wordt ondertekend, maar dat is niet altijd het geval. Het niet volgens de wetten van de staat ondertekenen van een testament is de eerste en belangrijkste reden waarom een testament wordt aangevochten, en het is ook de meest voorkomende reden waarom een testament ongeldig wordt bevonden.

De erflater was niet testamentair bekwaam om een testament te tekenen

“Testamentaire draagkracht” betekent dat de erflater de aard en de waarde van haar “overvloed” of bezittingen begrijpt, en dat ze de natuurlijke voorwerpen van die overvloed begrijpt – wie logischerwijs haar bezittingen zou moeten erven. Ze moet het rechtsgevolg van het tekenen van een testament begrijpen.

De wetten van de staten bepalen de drempel die overwonnen moet worden om te bewijzen dat een erflater niet testamentair bekwaam was, en de lat ligt meestal niet erg hoog. Zo kan iemand in sommige staten tekenen van dementie vertonen en toch nog testamentair bekwaam geacht worden om een testament te tekenen. Ze begrijpt de nodige details, ook al glippen haar geheugen en geest op andere gebieden af.

De getuigenis van de getuigen van de ondertekening van het testament wordt in gevallen als dit van cruciaal belang. Zonder een doktersbezoek of een verklaring van onbekwaamheid binnen enkele dagen na de ondertekening van het testament, is gebrek aan testamentaire bekwaamheid heel moeilijk te bewijzen.

De erflater werd overmatig beïnvloed

Mensen hebben de neiging zowel lichamelijk als geestelijk zwakker te worden naarmate ze ouder worden, en dat kan hen vatbaarder maken voor de invloed van anderen. De sleutel tot ongepaste beïnvloeding in de context van een testament betwisting is dit: Oefende de vermeende beïnvloeder zo’n extreme druk uit en zette hij de erflater onder zo’n zware dwang dat hij daardoor zijn vrije wil verloor en in plaats daarvan bezweek aan de wil van de beïnvloeder?

Zeuren, dreigen en verbaal geweld volstaan niet om ongepaste invloed vast te stellen. Om het te bewijzen zijn meestal handelingen nodig zoals het overleggen met de advocaat van de erflater over de bepalingen van het testament, het betalen voor het testament, en het isoleren van de erflater van zijn familie en vrienden.

Net als bij gebrek aan testamentaire bekwaamheid is ongepaste invloed heel moeilijk te bewijzen.

Het testament werd door bedrog verkregen

Een door bedrog verkregen testament is een testament dat de erflater ertoe gebracht wordt te ondertekenen. De erflater kan bijvoorbeeld een document voorgelegd krijgen en verteld worden dat het een akte of een volmacht is. Ze ondertekent het daarom, maar het blijkt dat het document een testament is. Het testament is dus door bedrog verkregen.

Dit lijkt samen te gaan met testamentaire bekwaamheid, omdat de meeste mensen het document, althans tot op zekere hoogte, zouden bekijken alvorens te tekenen. Maar fraude is niettemin een aparte grond voor een betwisting.

Het probleem met het bewijzen dat een testament door fraude verkregen werd is dat de erflater niet ondervraagd kan worden over wat hij dacht dat hij ondertekende, en hier komen de wetten van de staat om de hoek kijken. De getuigen moet gevraagd worden wat ze dachten dat de erflater ondertekende.

Het testament kan ongeldig verklaard worden als de getuigenverklaringen niet kloppen, maar waarschijnlijker is dat omdat het niet goed ondertekend werd, niet noodzakelijk omdat het door fraude tot stand kwam.