Ga naar de inhoud

Hoe om te gaan met ongelijke erfenis verdeling

erfenis verdelen

Een belangrijk deel van je testament, kan gericht zijn op hoe je al je de erfenis verdeeld wilt hebben, en aan wie je bezittingen zullen worden gegeven. Dit kan leiden tot vragen over hoeveel erfenis je aan elk familielid wilt geven.

Af en toe kun je in een situatie komen waarin je het ene familielid een grotere erfenis wilt geven dan het andere. Het is belangrijk om deze beslissing goed te overdenken, want dit kan vaak tot gekwetste gevoelens bij familieleden leiden als ze vinden dat de beslissing oneerlijk is. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat de uitleg en de formulering in je testament duidelijk je wensen uitspreekt en een eerlijke verklaring biedt. Lees verder om alles te weten te komen over ongelijke erfenis, de redenen erachter, en hoe je ongelijke erfenis het beste kunt aanpakken.

Wat is ongelijke erfenis?

Alvorens uit te leggen hoe je met ongelijke erfenissen kunt omgaan, is het belangrijk dat je begrijpt wat een erfenis eigenlijk is. Een erfenis is elk vermogen dat je in je testament aan een bepaalde persoon nalaat. Deze activa kunnen van alles omvatten, van auto’s, tot juwelen, kleren, geld, en meer. Wanneer een erfenis ongelijk is, betekent dit dat de waarde van de aan elk individu nagelaten bezittingen niet voor elke persoon even groot is.

Hoe vaak komt het voor dat een ongelijke erfenis in een testament wordt nagelaten?

Een ongelijke erfenis voor je kinderen nalaten komt vaker voor dan je aanvankelijk zou denken, en het aantal lijkt alleen maar toe te nemen. In 1995 werd een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat ongeveer 16 procent van alle personen een ongelijke erfenis naliet. Dit aantal steeg echter tot 35 procent in 2010. Dus als je iemand bent die overweegt een ongelijke erfenis na te laten, wees dan gerust dat je niet de enige bent.

Redenen voor het nalaten van een ongelijke erfenis

Er zijn veel mogelijke redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen een ongelijke erfenis onder de kinderen na te laten, en we hebben hieronder een paar mogelijke redenen op een rijtje gezet.

Rekening houden met verzorgers

Een van de nummer één redenen waarom mensen een ongelijke erfenis aan kinderen zullen nalaten is wanneer een van je kinderen later in je leven je voornaamste verzorger wordt. Het komt vaak voor dat ouders hun kind dat in hun laatste jaren hun voornaamste verzorger was in hun testament een groter erfdeel willen nalaten om hem of haar terug te betalen voor al zijn of haar hulp. Het kan zijn dat je kind betaling weigerde voor het zijn van je voornaamste verzorger, dus wil je een manier vinden om hen terug te geven voor alles wat ze deden.

Stiefkinderen vs. biologische kinderen

Het kan belangrijk voor je zijn om onderscheid te maken tussen de hoeveelheid geld die je je biologische kinderen nalaat en je stiefkinderen, vooral als ze op latere leeftijd je stiefkinderen werden. Het kan zijn dat jij en je echtgenoot gesplitste bezittingen en gesplitste testamenten hebben waarin jullie elk verschillende bedragen aan jullie respectievelijke biologische kinderen nalaten.

Rekening houden met de situatie van elk kind

Het is mogelijk dat je aan één kind in het bijzonder een grote som geld hebt gegeven ruim voordat je overleed. Om het voor je andere kinderen eerlijk te laten verlopen, kun je overwegen hen een groter deel van je vermogen na te laten. Of, misschien is een kind niet zo financieel stabiel als de anderen, of gehandicapt, en wil je hen een grotere erfenis nalaten als vangnet. Dit zijn maar enkele van de vele factoren waarmee je rekening kunt houden als je de individuele situatie van elk kind beoordeelt en hoeveel je hen wilt nalaten.

3 Tips voor het nalaten van een ongelijke erfenis

Volg bij het nalaten van een ongelijke erfenis deze stappen om gekwetste gevoelens of mogelijke conflicten tussen je kinderen te helpen voorkomen.

Wees eerlijk

Als je ervoor kiest ongelijke erfenissen aan je kinderen na te laten, is een van de beste manieren om gekwetste gevoelens en wrok bij je kinderen te vermijden een open en eerlijk gesprek met hen te voeren over waarom je je beslissing nam. Als je met elk kind afzonderlijk gaat zitten en uitlegt hoe je tot de beslissing bent gekomen om hun de hun toebedeelde erfenis na te laten, neem je ruimte voor verwarring weg en geef je je kinderen ook de gelegenheid om vragen te stellen voordat je overlijdt. Dit zal eventuele pijn die ze over je keuze kunnen voelen helpen verlichten, omdat ze de kans krijgen hun zorgen naar voren te brengen.

Wees duidelijk en beknopt in je testament

Bij het schrijven van je testament is het belangrijk na te denken over hoe je je bedoelingen formuleert bij het achterlaten van richtlijnen voor het verdelen van een erfenis. Door ervoor te zorgen dat je duidelijk en grondig bent bij het schrijven van je testament, zul je de verwarring die je begunstigden kunnen hebben kunnen helpen verminderen.

Huur een mediator in

Als je het gevoel hebt dat er conflicten kunnen ontstaan bij het bespreken van ongelijke verdeling van de erfenis onder je kinderen, kun je ervoor kiezen een mediator in te huren, die een deskundige is die je kinderen kan helpen hun frustraties over jouw beslissing te verwerken en een klankbord kan zijn bij de bespreking. Dit zal helpen het gesprek op de rails te houden en niet uit de hand te laten lopen.

Beslissen hoe je de erfenis onder je kinderen verdeelt kan een moeilijke taak zijn die veel denkwerk en overweging zal vergen.