Ga naar de inhoud

Wie krijgt het huis bij een echtscheiding?


Echtscheiding en huiseigendom

Een echtscheiding kan veel vragen met zich meebrengen. Een van de belangrijkste is “hoe zit het met het huis?” Een huis is niet alleen het grootste bezit van een echtpaar, maar het is ook vaak het bezit met de meeste emotionele binding. Uw echtgenoot en u besloten dat dit de plek was waar u de gelukkigste tijd zou doorbrengen – kinderen opvoeden en een leven opbouwen. Deze emotionele gehechtheid kan het onmogelijk maken om het los te laten en er een waarde aan toe te kennen. Het persoonlijke belang van een huis kan het tot de spil maken van onderhandelingen over de verdeling van eigendommen. Hier zijn enkele veel voorkomende manieren waarop de gezinswoning wordt geregeld in een echtscheiding.

Het huis te koop zetten

Als geen van beide echtgenoten in het huis wil blijven wonen, of als geen van beide echtgenoten het zich kan veroorloven om in het huis te blijven wonen, kunt u het huis te koop zetten om te proberen een zo hoog mogelijke prijs te krijgen. Dit kan moeilijk zijn voor gezinnen vanwege het verhuisproces – alles kan erg definitief en “klaar” aanvoelen. Maar vaak is het makkelijker om het geld van de verkoop te hebben dan een groot bezit dat hen herinnert aan hun scheiding.

Uitkoop

Een huis uitkoop is wanneer een echtgenoot zijn of haar belang in het huis opgeeft – dit is in ruil voor geld of de belofte van geld dat in de toekomst zal worden betaald. Dit gebeurt vaak wanneer de hoofdverzorger van de kinderen in het huis wil blijven wonen met de kinderen. Er zitten veel haken en ogen aan een buy-out – u zult willen werken met een onderhandelaar die u hierover kan adviseren als u denkt dat dit de beste optie is.

Mede-eigenaarschap

Soms is noch een verkoop noch een buy-out geschikt voor uw situatie. In dat geval kan het het beste zijn om mede-eigenaarschap voor een bepaalde tijd te overwegen. Dit moet duidelijk worden gedefinieerd. In wezen zal dit uw relatie met uw echtgenoot herdefiniëren – u zult nu een zakelijke relatie hebben van “mede-eigenaars” van het onroerend goed.